Energiatodistus tehdään lähes aina jollain energiatodistuksen laadintaan tarkoitetulla laskentaohjelmalla, vaikka käsin paperillekin laskeminenkin on toki mahdollista – vain hyvin aikaa vievää. Voit lukea alempaa artikkelista, miten energiatodistus tehdään kokonaisuudessaan.
Näin energiatodistus tehdään
Energiatodistuksen laatija selvittää ensin rakennuksen ominaisuudet suunnitelmista tai tilaajalta, jos valmiita suunnitelmia ei vielä ole saatavilla. Vanhan, jo olemassa olevan rakennuksen tapauksessa hän voi lisäksi myös haastatella rakennuksen käyttäjää ja tehdä havaintoja kohdekatselmuksen (kohdekatselmus on lain vaatima kevyt havainnointi käynti jo olemassa olevien kohteiden energiatodistusten laadinnassa) yhteydessä.
Kun riittävät lähtötiedot on saatu, voidaan aloittaa energiatodistuksen laadinta. Energiatodistuksen laatija laskee suunnitelmista ja dokumenteista rakennuksen ominaisuuksia kuten esimerkiksi lämmitetyn nettoalan ja seinien pinta-alan. Muun muassa pohja- leikkaus- ja julkisivupiirustukset ovat tärkeitä lähtötietoja. Sekä uusissa, että jo olemassa olevissa rakennuksissa, pinta-alojen mittaus suoritetaan usein jollain tietokoneohjelmalla.
Kun tiedot mm. rakennuksen mitoista ja taloteknisistä järjestelmistä ominaisuuksineen on saatu selville, voidaan tiedot syöttää energiatodistuksen laadintaan tarkoitettuun tietokoneohjelmaan. Eri laskentaohjelmien käyttönäkymät eroavat toisistaan, mutta myös laskennan tarkkuus. Tarkempia laskentaohjelmia, jotka huomioivat mm. rakenteiden lämmönvarausominaisuuden ajasta riippuvaisena enintään tunnin aika-askeleella, tarvitaan vain tietyissä erityistapauksissa. Kaikki saatavilla olevat laskentaohjelmat ovatkin useimmissa tapauksissa riittävän tarkkoja, jotta rakennuksen teoreettinen energiankulutus saadaan laskettua lain vaatimalla tarkkuudella – eivätkä tuloksetkaan tällöin eroa juurikaan vähemmän tarkkojen laskentaohjelmien tuloksista.
Energiatodistuksen viimeistely ja tietojen siirto ARA:n järjestelmään
Kun energiatodistus on laadittu laskentaohjelmistossa, sen tiedot siirretään ARA:n (asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) ylläpitämään energiatodistusrekisteriin. Rekisterissä energiatodistus allekirjoitetaan ja se saa oman energiatodistustunnuksensa. Energiatodistus on voimassa allekirjoitushetkestä 10 vuotta.