Alta löytyy talon energialuokka laskuri, joka arvioi talosi energialuokan syöttämiesi tietojen perusteella. Laskuri on tarkoitettu vain viihdekäyttöön ja antamaan yliyksinkertaistettu arvio rakennuksen energiatehokkuusluokasta. Todellinen energiatehokkuusluokka selviää vain energiatodistuksen laadinnan yhteydessä – laskennan päätuloksena saadun E-luvun ja rakennuksen käyttötarkoitusluokan perusteella.
Arvio energialuokasta:
Talon energialuokkalaskuri
Käyttötarkoitusluokan valinta ei vaikuta laskurin antamiin tuloksiin, mutta kyseisestä valikosta on mahdollisuus tarkistaa, minkälaisia rakennuksia laskurilla voidaan arvioida. Esimerkiksi pientaloihin menevät myös mm. paritalot ja rintamamiestalot.
Rakennusvuoden valintamahdollisuuksia on kolme ja tämän valinnan perusteella pyritään arvioimaan rakenteiden energiatehokkuutta – eri aikoina seinien, yläpohjan yms. lämmöneristävyystasojen vaatimukset ovat vaihdelleet.
Ilmanvaihtojärjestelmän tyyppejä on valittavissa kolme erilaista ja valinta huomioidaan energialuokka-arviossa. Lämmitys -osiossa on niin ikään kolme eri vaihtoehtoa ja valinta huomioidaan energialuokka-arviossa. Aurinkosähköpaneeli-osiossa voidaan valita vain kyllä/ei. Kyllä-vastaus parantaa energialuokitus-arviota hieman.
Sanastoa ja selityksiä
Tähän on kerätty keskeisiä energiatodistuksiin ja energiatehokkuuteen liittyviä termejä, jotka auttavat ymmärtämään miten energiatodistus tehdään.
Energiatehokkuusluokka
Energiatehokkuusluokka (puhekielessä energialuokka), kuvaa rakennuksen energiatehokkuutta. Energiatehokkuusluokkia on A-G, joista A on paras ja G huonoin luokka. E-luku ja käyttötarkoitusluokka määräävät mihin energialuokkaan rakennus sijoittuu.
E-luku
E-luku on energiatehokkuusluku, joka kertoo paljonko energiaa rakennus kuluttaa lämmitettyä nettoalaansa kohden. E-luku on aina vain teoreettinen arvio rakennuksen energiatehokkuudesta, joka on laskettu lakien ja asetusten vaatimien sääntöjen mukaan sekä painotettu energiamuotokertoimilla. E-luvun yksikkö on kWhE/(m2 vuosi).
Energiamuotokerroin
Energiatodistuksen laskennassa tuloksiksi saadut energiankulutukset kerrotaan energiamuotokertoimilla, jotka ovat erilaiset eri energiamuodoille. Sähkön kerroin on 1,2 – kaukolämmön 0,5 – kaukojäähdytyksen 0,28 – fossiilisten polttoaineiden 1 ja rakennuksessa käytettävien uusiutuvien polttoaineiden 0,5.
Käyttötarkoitusluokka
Käyttötarkoitusluokkia on useita erilaisia ja näille kaikille on määritelty omat E-luvun raja-arvonsa, joilla rakennukset sijoittuvat eri energiatehokkuusluokkiin.
Esimerkiksi käyttötarkoitusluokan 1c pientalo saa E-luvulla 70 ja alle, energiatehokkuusluokan A (Voit lukea lisää artikkelista omakotitalon energiatodistus ja artikkelista paritalon energiatodistus).
Rivitalo pääsee A-energiatehokkuusluokkaan E-luvulla 80 tai alle ja asuinkerrostalo E-luvulla 75 tai alle. (Lue lisää artikkeleista rivitalon energiatodistus sekä artikkelista kerrostalon energiatodistus).
Käyttötarkoitusluokat:
- 1a) Pienet asuinrakennukset (50–150 m2)
- 1b) Pienet asuinrakennukset (yli 150, enintään 600 m2)
- 1c) Pienet asuinrakennukset (yli 600 m2)
- 1d) Rivitalot ja 2-kerroksiset asuinkerrostalot
- 2) Asuinkerrostalot (vähintään 3 kerrosta)
- 3) Toimistorakennukset, terveyskeskukset
- 4) Esim. Liikerakennukset, kauppakeskukset, museot
- 5) Esim. Majoitusliikerakennukset, hotellit, vanhainkodit
- 6) Opetusrakennukset, päiväkodit
- 7) Liikuntahallit, lukuun ottamatta uima- ja jäähalleja
- 8) Sairaalat
- 9) Rakennukset, jotka eivät kuulu muihin luokkiin, esim. varastot